Waarom zijn groenten belangrijk?

 

Er is een grote kans dat ook jij de laatste tijd steeds vaker mensen hoort praten over groenten. Er komen steeds meer producten met groenten erin verwerkt en ook restaurants serveren steeds meer groentegerechten. Gezondheid staat namelijk voorop, toch? Maar wat maakt groenten nou eigenlijk zo gezond?

  1. Ze houden onze darmen gezond.

Groenten bevatten veel vezels. Dit zijn koolhydraten die ons lichaam niet kan verteren. Deze kleine deeltjes zorgen er voor dat we een vol gevoel krijgen na het eten, maar ze zijn ook erg belangrijk voor onze spijsvertering. Vezels nemen namelijk water op en vergroten zo de massa van onze ontlasting, waardoor het beter kan passeren. En dat is niet alles: Ze zorgen er ook nog voor dat de kans op darmkanker wordt verminderd. Klein maar fijn dus!

 

  1. Ze bevatten allerlei vitaminen en mineralen

Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om groente te eten. En gelijk hebben ze! Elke vitamine en elk mineraal draagt op zijn eigen manier bij aan onze gezondheid. Zo ondersteunt vitamine C, een bekende antioxidant, bijvoorbeeld de afweer. B-vitamines maken energie vrij voor ons om te gebruiken en vitamine K helpt bloedstolling. Allemaal heel nuttig dus!

  1. Bijna geen calorieen!

Groenten bestaan voor een groot deel uit vezel en water. Daarom zijn ze laag in calorieen. Wanneer mensen willen afvallen wordt het daarom ook wel eens aangeraden meer groente te eten. Eten tot je vol zit, maar geen calorieen! Top, toch?

 

  1. Minder cholesterol!

Plantaardige voeding bevat deeltjes genaamt “Plantensterolen”. Deze deeltjes verlagen het slechte cholesterol in ons lichaam.  Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit hoog cholesterol zal hebben zolang je maar planten eet, maar het helpt zeker!

 

  1. Ze houden ons jong

In veel groenten zitten antioxidanten. Dit zijn erg interessante stofjes, want zij vangen “vrije radicalen”. En wat zijn dat? Nou, vrije radicalen zijn bijproducten van alle chemische reacties die plaatsvinden in jouw lichaam. Deze afvalstoffen zijn schadelijk voor ons en maken ons sneller oud. Dus door genoeg antioxidanten te eten, blijf je jonger! Zowel mentaal als fysiek.

 

  1. Preventief tegen kanker

Die antioxidanten die al eerder werden genoemd werken niet alleen tegen ouder worden! Ook helpen zij het immuunstysteem en dragen zij bij aan de bescherming tegen kankercellen. Daar eten we onze broccoli wel voor op, toch?

 

“Zorg voor je lichaam. Het is de enige plek waar je kunt leven. – Jim Rohn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *