Sopropo: De nieuwe superfood!

 

Je haat het of je houdt ervan: De sopropo. De groente met een extreem bittere smaak. Ja, je moet er maar net van houden. Gelukkig heeft deze bitterheid ook een positieve kant. De sopropo is namelijk een superfood! De groente is gezonder dan vele andere groenten. De sopropo lijkt namelijk de bloedsuikerspiegel te verlagen. Enorm handig voor diabetes patiënten dus!

 

De sopropo is een rijke bron van antioxidanten, vitamines en sporenelementen. Veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd op cellen, tonen al aan dat de sopropo anti-diabetische eigenschappen bevat. Er worden op dit moment ontzettend veel onderzoeken gedaan naar deze groente om te kunnen bewijzen dat het eten van de sopropo dezelfde werking heeft als insuline.

 

De bloedsuikerspiegel verbeterende effecten van de sopropo zijn al in een aantal celkweek-, dier- en mensstudies aangetoond. Dit betekent dus dat de sopropo een belangrijke groente zou kunnen zijn in het behandelen, maar ook voornamelijk in het voorkomen van diabetes. Op dit moment worden er in Nederland studies gedaan met varkens en mensen om deze effecten te bewijzen. Voor dit onderzoek wordt de hele vrucht gebruikt in gedroogde poeder vorm. Als de resultaten zo positief zijn als we mogen verwachten zou het in de toekomst misschien kunnen leiden tot een gezondheidsclaim die op het product gezet mag worden. De resultaten hiervan zullen hopelijk op de Floriade in 2022 bekend worden gemaakt. Maar dat houd ons niet tegen deze fantastische groente nu al te promoten natuurlijk! 

 

Vooral in Suriname wordt de groente al eeuwenlang gegeten tegen diabetes. Velen zeggen hier veel baat bij te hebben, of zeggen zelfs op ten duur gestopt te zijn met het gebruiken van insuline dankzij de sopropo. Een aantal bezoekers van de kassen bij Onze Volkstuinen zijn de sopropo zelfs gaan verbouwen vanwege hun suikerziekte en merken veel verschil!

 

Dus, waarom eten we niet allemaal al deze groente? Als het aan mij ligt wordt de sopropo onderdeel van onze ‘Hollandse pot’ om zo te kunnen opboksen tegen de groeiende bevolking met diabetes type 2. En niet alleen om te genezen, maar het is ook een geweldige groente voor preventie natuurlijk!

 

Maar dit is lastig! Want zeg nou heel eerlijk, traditionele ‘Hollanders’ houden niet van bittere smaken. De sopropo blijft wel een smaak waaraan je moet wennen. Dus wat zouden we nou kunnen proberen om de groente populairder te maken? Nou, de Groenten Apotheek zal heerlijke recepten gaan ontwikkelen waarin wij de sopropo lekkerder maken voor mensen die niet van de bittere smaak houden. Met een juist recept kan deze groente erg lekker worden klaargemaakt en zal ook jij het lekker vinden! Zo hebben we al een heerlijk Surinaamse curry recept en een herfstig pompoen-soproposoep recept ontwikkeld.

 

Maar natuurlijk kan jij zelf ook proberen de sopropo te bereiden! De sopropo is vooral veel terug te vinden in de Surinaamse keuken. Hier wordt hij vaak bereid in combinatie met knoflook, ui, kruiden en zout vlees. Wanneer mensen het voor het eerst willen klaarmaken wordt er vaak als tip gegeven om de groente open te snijden, de zaadlijsten eruit te halen, en om deze dan vervolgens een halfuur lang in een dikke laag te zout leggen. Het zout onttrekt namelijk de bittere smaak uit de groente. Wel goed het zout eraf spoelen voor je het in je gerecht gaat gebruiken! Anders is het natuurlijk als nog niet gezond. Wil je een van onze recepten proberen? Dat kan natuurlijk ook. Deze zullen binnenkort verschijnen op onze website.

 

De sopropo wordt volgens biologische wijze in Almere gekweekt door Ron van Zwet. De groente is te vinden in de fysieke winkel op onze locatie, maar je kan hem natuurlijk ook online in onze webshop bestellen!

 

Wij staan achter de sopropo en wij gaan daarmee voor een gezonder Nederland. Doe je mee?

 

Ken jij, of ben jij iemand met diabetes type 2? Probeer de sopropo en deel het met ons!

“The greatest service which can be rendered any country is to add a useful plant to its culture.-  Thomas Jefferson”

Bronnen:

  •  Krawinkel, M. B., & Keding, G. B. (2006). Bitter gourd (Momordica charantia): a dietary approach to hyperglycemia. Nutrition reviews, 64(7), 331-337.
  • Raman, A., & Lau, C. (1996). Anti-diabetic properties and phytochemistry of Momordica charantia L.(Cucurbitaceae). Phytomedicine, 2(4), 349-362.
  • Joseph, B., & Jini, D. (2013). Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potency. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(2), 93-102.
  • InfoNu. (2012). Sopropo, een groente met geneeskracht.
    Geraadpleegd op 15 september 2018,van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100651-sopropo-een-groente-met-geneeskracht.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *