Positieve gezondheid: Een beeldimpressie van een bijzondere dag

Al eerder verscheen er op onze website een blog over positieve gezondheid: Het benaderen van de gezondheid met een focus op je hele zijn, niet alleen je dieet of je ziekten. In je eigen kracht kunnen staan, streven naar een positieve geest en een doel geven aan je leven. Omdat het begrip “positieve gezondheid” nog best wel eens abstract kan zijn, is op 8 oktober de Groentenapotheek meegegaan met een zeiltocht waarin positieve gezondheid centraal stond. We waren namelijk wel nieuwsgierig naar wat het nou écht inhoudt en naar hoe mensen deze manier van gezondheidsbevordering nou eigenlijk aanpakken.

 

De dag begon met een ontmoeting. De groep aanwezigen op de boot bestond vooral uit mensen van de Aeres hogeschool, mensen van CMO Flevoland en de eigenaren van de boot: Olaf en Petra. Olaf en Petra hebben samen de “Live Your Dream Foundation” opgezet. Zij organiseren evenementen waarbij ze proberen om in groepsverband chronisch zieken hun eigen kracht terug te geven. Om ze eraan te herinneren dat ze dingen juist wél kunnen, in plaats van dat ze hun ziekte zien als beperking. Ook vertelde Olaf over zijn eigen chronische aandoening, en hoe hij zich hier niet door laat remmen om te doen wat hij wil doen.

 

Na de voorstelronde vertrok de boot. De bedoeling was dat iedereen een taak had tijdens het zeilen. Sommigen waren bezig met de zeilen, anderen stonden bij het stuurwiel, en weer anderen waren bezig met de boegen. Dit zorgde voor een saamhorig gevoel op de boot. Zo werden er ook maatschappelijke en persoonlijke kwesties besproken. Deze gesprekken gingen door tot na de lunch.

 

 

Na de lunch kreeg iedereen een vel met een positieve gezondheidsweb. Dit web werd ook in onze vorige blog kort besproken. Alle aanwezigen moesten voor zichzelf het web invullen. Waar sta je nu? Wat gaat goed, wat gaat niet goed? Na het invullen werd het besproken. Hier kwamen mooie en gevoelige gesprekken uit voort.

 

 

Vervolgens was het tijd om aan het werk te gaan. Aan de aanwezigen werd gevraagd om in teams een video te maken over positieve gezondheid. Hoe de aanwezigen dat wilden doen, mochten ze zelf weten. Dit resulteerde in een aantal video’s die sterk van elkaar verschilden. Hieruit bleek dus dat iedereen op een andere manier naar positieve gezondheid kijkt.

 

 

De dag was erg interessant. De zeiltrip heeft ons zeker een aantal dingen geleerd. We hebben gezien dat een positieve mindset ontwikkelen en mensen bewust maken van hun eigen krachten voor veel mensen een groot verschil maakt bij de kwaliteit van leven. Mensen kunnen veel, en dat mag niet vergeten worden. Het leven komt met tegenslagen, maar hoe we er mee omgaan maakt uit. Ook zien we hoe belangrijk de mensen om ons heen zijn. Steunen en gesteund worden, ideeën uitwisselen en moeilijke onderwerpen uitpraten. Dit soort dingen ondersteunen onze mentale gezondheid. En niet alleen onze gezondheid, maar ook onze creativiteit en productiviteit.

 

Echter werd er ook duidelijk dat het begrip “Positieve gezondheid” voor veel mensen te abstract is. Wat valt er nou eigenlijk allemaal onder? En wie is er verantwoordelijk voor dat hier meer op gefocust gaat worden in de toekomst?  Over deze stellingen zal in de toekomst meer gediscussieerd worden. Hierbij zullen allerlei partners uit het werkveld aanwezig zijn. Hopelijk zien we dus snel ontwikkelingen op het gebied van positieve gezondheid!

 

Graag horen we ook jouw mening. Wat denk jij dat positieve gezondheid is? Heb je een verhaal over hoe positieve gezondheid jouw leven heeft beïnvloed? Deel jouw opmerkingen en verhalen in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *