Ayurveda bij Diabetes Mellitus Type 2

Type 2-diabetes is een wereldwijde epidemie geworden. Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1200 mensen bij! Moderne geneesmiddelen voor diabetes kunnen verschillende nadelige effecten hebben. Dit kan anders met Ayurveda! Ayurveda is een oud- Indiase wetenschap die uitgebreid gebruik maakt van kruidengeneesmiddelen. Deze geneeswijze is bewezen effectief te zijn over de afgelopen decennia. Zo kunnen sommige planten en kruiden worden gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2 zonder de nadelige effecten die moderne geneesmiddelen vaak hebben.

 

1 op de 14 mensen heeft diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte. En dat is zorgwekkend! De meest voorkomende variant is diabetes mellitus type 2. Om te weten hoe  je deze ziekte op een natuurlijke wijze zou kunnen behandelen of voorkomen is het belangrijk om de verschillende vormen van diabetes te kennen en te begrijpen. Er zijn twee vormen van diabetes, diabetes mellitus type 1 en type 2. Bij type 1 maakt een persoon zelf geen insuline meer aan terwijl er bij type 2 nog wel insuline wordt aangemaakt, maar het lichaam is er ongevoelig voor geworden. In beide gevallen zorgt dit voor een gevaarlijk hoge stijging in de bloedsuikerspiegel. Er kan dus geen of onvoldoende glucose uit het bloed worden opgenomen. Uiteindelijk kan deze aandoening zorgen voor nierfalen, blindheid, hart- en vaatziekten, verlammingsverschijnselen of zelfs amputatie van ledematen. Bij deze ziektes zullen er pillen moeten worden geslikt of zal er insuline moeten worden gespoten. Dit wordt door patiënten vaak als onprettig en belemmerend ervaren. Met Ayurveda zou er een alternatieve geneeswijze kunnen worden geboden zodat er uiteindelijk kan worden gekeken naar een leven zonder deze pijnlijke injecties.

 

 Diabetes kan zorgen voor nierfalen, blindheid, harten vaatziekten, verlammingsverschijnselen of zelfs amputatie van ledematen.’

 

Maar wat is  Ayurveda?
Ayurveda is een traditionele geneeswijze uit India. In deze geneeswijze staat het lichaam, de geest en de ziel allemaal in balans met elkaar. Ayurveda maakt gebruik van vijf elementen namelijk: Lucht, water, vuur, aarde en ether. De vijf elementen vormen in bepaalde combinaties drie verschillende typen lichaamsvochten; Vata dosha, Pitta dosha en Kapha dosha worden gezamenlijk de “Tri Dosha’s” genoemd. Deze dosha’s zorgen in het lichaam voor verschillende onderdelen zoals celtransport of vertering. Onbalans hiertussen wordt gezien als het ontstaan van verschillende aandoeningen. Bij elke persoon is er een dosha dominant, waar ook weer verschillende behandelingen voor zijn. Er wordt dus heel persoonlijk gekeken naar een passende behandeling.

Leuk om te weten

Diabetes Mellitus is al langer bekend dan wij denken. Deze ziekte gaat ver terug in de oudheid en is terug te vinden in geschriften van Ayurveda. Een van de vroegste verwijzingen ooit verschijnt in de Atharveda ongeveer 1.500-1.000 v. Chr. in India. Dit is een van de vier heilige geschriften waaruit Ayurveda is ontstaan. Binnen deze geschriften is deze ziekte beschreven als een Maha Roga, wat ernstige ziekte betekent. Het werd hierin Madhu meda genoemd wat letterlijk vertaald naar ‘’zoete urine ziekte’’. Beschrijvingen van deze ziekte vertellen ook over verstoringen binnen de lichaamsweefsels en binnen de drie dosha’s. Binnen de Ayurveda wordt de stijging van diabetes patiënten verklaard: ‘De mens is te ver van de natuur afgeraakt’. Door een leven te lijden die tegen de natuur in gaat ontstaan deze ziekten.’

 

Binnen de Ayurveda wordt de stijging van diabetes patiënten verklaard: ‘De mens is te ver van de natuur afgeraakt’. Door een leven te lijden die tegen de natuur in gaat ontstaan deze ziekten.’

 

Hoe werkt de Ayurvedische geneeswijze?
Het belangrijkste doel bij Ayurveda is om ervoor te zorgen dat mensen een lang en gezond leven lijden zonder medicatie of pijnlijke ingrepen. Ze kijken niet alleen fysiek naar de problemen, maar ook op geestelijk en spiritueel gebied om de problemen te verhelpen. Verschillende onderzoeken zoals het onderzoek van de University of Maryland Medical Center in 2015 hebben al aangetoond dat Ayurveda voor verschillende ziektes effectief gebruikt kan worden. Hierbij kunnen mensen op natuurlijke wijze geholpen worden bij hun ziekte en sommigen hoeven hierbij uiteindelijk geen medicatie meer te gebruiken. Aandoeningen zoals astma, darmaandoeningen, hoge bloeddruk, krampen, angst of depressie en nog veel meer andere aandoeningen kunnen hiermee behandeld worden. Maar ook Diabetes type 2 is hier één van.


Maar wat kan de Ayurveda voor je bieden?

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Vanuit Ayurvedisch oogpunt wordt diabetes type 2 gezien als een onbalans of overmaat aan de Kapha-dosha. Deze dosha bestaat uit de elementen aarde en water. Kapha beheerst de structuur en vorm van ons lichaam en verschillende verteringsprocessen. Bij een overmaat kan dit zich uiten in gewichtstoename, allergieën en lethargie (futloos/duf). Een overmaat Kapha zorgt voor een overmatige eetlust, vooral voor zoet voedsel. Dit is een grote factor in de ontwikkeling van type 2 diabetes.

Voor diabetes type 2 wordt een Kapha gericht dieet aangeraden om de diabetes onder controle te houden of uiteindelijk te kunnen genezen. In dit dieet speelt eten met een bittere, samentrekkende (wrang) of scherpe smaak een belangrijke rol terwijl zoete of zoute smaken minder aanwezig zijn. Het klinkt misschien slecht onderbouwd, maar we zien steeds meer organisaties die hier al onbewust mee bezig zijn. Zo is er een organisatie die het ‘Keer Diabetes 2 Om’ programma aanbieden aan diabetes type 2 patiënten die focust op het veranderen van de leefstijl. Houd er wel ten alle tijden rekening mee dat Ayurvedische voedingssupplementen worden afgestemd op leeftijd, lichaamsbouw, seizoen en andere milieu- en sociale factoren. Daarom is een consult bij een getrainde Ayurvedische arts altijd aan te raden om specifieke individuele aanbevelingen te kunnen doen.
 

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2.’

 

Niet alleen een aanpassing aan het dieet werkt om diabetes type 2 te kunnen behandelen. Ook Ayurvedische kruidenmedicatie en een aantal planten spelen een grote rol in het behandelen van diabetes. In 1988, 2013 en 2016 zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest die de anti- diabetische werking van deze planten hebben aangetoond. 

 

Medicinale planten:

Ramshoorn. Deze plant wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt om diabetes te behandelen.

Ayurvedische beoefenaars noemen deze plant “suikervernietiger”. Uit de onderzoeken naar de ramshoorn is gebleken dat het het afgeven van insuline stimuleert, de effecten van insuline verhoogt en de bloedglucosespiegel verlaagt.
Fenegriek. Verschillende studies hebben aangetoond dat dagelijks gebruik van fenegriekzaden de insulineresistentie kan verlagen en de bloedsuikerspiegel kan verbeteren.

Kaneel. Het is aangetoond dat kaneel het vermogen van het lichaam om insuline op verschillende manieren te gebruiken verbetert. Hierdoor kunnen cellen veel gemakkelijker glucose opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt verlaagd.

Kurkuma. Een studie uit 2011 in Food and Chemical Toxicology wees uit dat de effecten van kurkuma vergelijkbaar  waren met een algemeen voorgeschreven diabetesmedicijn, waardoor de insulinegevoeligheid toenam en de bloedsuikerspiegel daalde.

Sopropo. De sopropo is een rijke bron van antioxidanten, vitamines en sporenelementen. Veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd op cellen, tonen al aan dat de sopropo anti-diabetische eigenschappen bevat. Er worden op dit moment ontzettend veel onderzoeken gedaan naar deze groente om te kunnen bewijzen dat het eten van de sopropo dezelfde werking heeft als insuline

 

De effecten van kurkuma bleken vergelijkbaar te zijn met dat van een diabetes medicijn.’

 

En wat doet een Ayurvedische arts hiermee?
De Ayurvedische arts:
1. Identificeert de hoofdoorzaak van uw diabetes en biedt een op maat gemaakte behandeling op basis van uw probleem aan.
2. Maakt geen gebruik van medicatie, maar van een gezonde behandelingsoplossing die uniek voor u is samengesteld.
3. Werkt eerst aan het langzaam verminderen van de huidige medicijnen. Vervolgens wordt er gekeken of de ziekte via Ayurveda te beheren is.

 

Waarom uiteindelijk Ayurveda in plaats van huidige medicatie?
Ayurveda blijkt dus een goed alternatief en een veel lichaamsvriendelijkere uitkomst voor mensen met diabetes type 2. Door zelf op de juiste voeding te letten met de gegeven tips kan deze ziekte al zeer goed aangepakt worden. Door langzaam de huidige medicatie te minderen en te ondersteunen met de ayurvedische behandeling kan de diabetes 2 goed worden behandeld. Dit kan zelfs preventief worden gebruikt! Met behulp van een getrainde Ayurvedische arts kan de diabetes in sommige gevallen zelfs op een natuurlijke wijze worden genezen. Dit zonder je medicatie, ingrepen, dagelijks prikken en bijwerkingen. De juiste combinatie van kruidenmedicatie, voeding en leefstijl zullen tot een gezonder en evenwichtiger leven kunnen leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *